Keizersnede
Wanneer je niet vaginaal kan of mag bevallen, voert de gynaecoloog een keizersnede of sectio caesarea uit. Je baby wordt dan operatief, via een insnede in de buikwand, geboren.
De keuze voor een keizersnede kan een noodoplossing zijn of reeds in de zwangerschap gepland zijn. Mogelijke redenen; te nauw bekken, dwars- of stuitligging, de moederkoek ligt voor de baarmoederhals, de gezondheidstoestand van je baby, je eigen gezondheidstoestand, de arbeid vordert niet goed,…
Een geplande keizersnede gebeurt bijna altijd onder epidurale verdoving. Zo kan je de geboorte van je baby bewust meemaken en kan ook je partner aanwezig zijn.
In noodsituaties is er soms onvoldoende tijd om epidurale verdoving toe te passen. Dan krijg je een algemene verdoving.
Voor de keizersnede
Je krijg een infuus, een blaassonde en steunkousen. De schaamstreek wordt geschoren. De keizersnede gebeurt steeds in de operatiekamer.
De vroedvrouw gaat mee om je te begeleiden bij het plaatsen van de epidurale katheter, om het hartje van de baby te controleren en om je baby te verzorgen na de geboorte. Indien mogelijk mag je baby even bij jou liggen.
Na de operatie
Terwijl mama nog in de operatiezaal is, mag de baby bij de partner al skinnen. De baby mag bij jou liggen van zodra je op je kamer bent.