De Vlaamse Regering en Vlaams Minister voor Welzijn, Gezondheid en Gezin investeren 900 miljoen extra in ‘precaire’ Vlaamse ziekenhuisinfrastructuur. Ook wij dienden als ziekenhuis een aanvraag in en werden samen met een tiental andere ziekenhuizen geselecteerd door Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin en dus de Vlaamse regering om het aanvraagdossier te vervolledigen.

Hiermee wordt ingezet op de verdere uitbouw van het enige regionaal ziekenhuis in de noordoostelijke Vlaamse rand. Het noordoostelijke deel van de Regio zal de komende decennia geconfronteerd worden met een fors stijgende ambulante zorgvraag (voornamelijk onder de vorm van daghospitalisaties en minder verblijvende hospitalisaties in 2030). Het is dus een belangrijk en innovatief strategisch project voor de inwoners van de Vlaamse Rand en voor het Briant-ziekenhuisnetwerk. Maw: voor al onze zorgklanten en personeel.

Ons project zet in op de zorginfrastructuur van morgen: een kleiner (met minder verblijvende hospitalisatiebedden), duurzaam, kostenefficiënt en wendbaarder gezondheidshuis: naast het huidige zorgaanbod vindt een verregaande focus plaats in samenwerking met de eerste- en de derdelijnszorg, op preventieve zorg en op de versnelde uitbouw van daghospitalisaties.

Om vlot te kunnen inspelen op snel wijzigende zorgnoden van de patiënten in de regio, is een flexibele infrastructuur hoognodig, zoals o.m. bleek tijdens de COVID-crisis.

Belangrijk is ook dat we zullen zoeken naar partnerschappen voor bepaalde ondersteunende activiteiten. Ons project is ten volle gebaseerd op de toekomstvisie van de Vlaamse Regering zoals vervat in het Groenboek ‘Hospital Of The Future’ (2019).

Vlaams Minister voor Welzijn, Gezondheid en Gezin Wouter Beke: “Dit is een belangrijke stap. Doordat het AZ Jan Portaels is geselecteerd, krijgen ze nu de kans hun dossier verder te vervolledigen met oog op een definitieve goedkeuring. Deze enorme investering in onze ziekenhuizen kadert in een ruimer plan. Het is immers zo dat in Vlaanderen de zorgvraag drastisch is veranderd, wat het gevolg is van de vergrijzing, een toename in personen met chronische aandoeningen en mensen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. De Vlaamse Regering wil de ziekenhuizen hierin ondersteunen en voorbereiden op de toekomst. Zo kunnen we het zorglandschap in Vlaanderen op een goede manier en dichtbij de mensen verder uitbouwen”

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde: “Ik verwelkom de beslissing van de Vlaamse regering en Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin van harte gezien de sterk stijgende bevolkingscijfers en dus bijhorende zorgnood in onze stad. Het project draagt in belangrijke mate mee tot de ontwikkeling van de CAT-site (oude Renaultsite) in Vilvoorde, waarvoor een Brownfieldconvenant werd afgesloten met o.m. de Vlaamse Regering, ontwikkeling waarin zowel door haar als de provincie Vlaams-Brabant en de stad Vilvoorde wordt geïnvesteerd. Het zal leiden tot de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel met een gemengde (werk en woon-)functie."

Thierry Freyne, algemeen directeur van het AZ Jan Portaels: “Het bestuur en de directie zijn zeer verheugd met de beslissing. Hierdoor kunnen we ten volle gaan voor de verdere uitbouw van ons regionaal ziekenhuis, waarbij ons plan voorziet in een gefaseerde overgang naar het ziekenhuis van morgen. We willen dan ook Minister Beke uitdrukkelijk bedanken voor deze belangrijke investering waardoor we warme, kwalitatieve en realistische zorg zullen kunnen blijven bieden aan onze patiënten in de regio, in een veilige en efficiënte infrastructuur. Door deze beslissing kunnen we van start gaan met het inspelen op de zorginfrastructuur van morgen, stoelend op de visie van het Groenboek ‘Hospital Of The Future’. Binnenkort plannen we alvast een terreinbezoek met de Minister Wouter Beke en burgemeester Hans Bonte in.”

Klik op de linken hieronder om de persartikelen te bekijken.

De Standaard: Vilvoords ziekenhuis wordt wapen tegen volgende pandemie.

Het Nieuwsblad.: Vlaamse regering investeert fors in bouw ‘ziekenhuis van de toekomst’: “Dit moet ons in staat stellen de volgende pandemie beter te counteren”

Ringtv: Vlaams geld voor nieuw Portaelsziekenhuis in Vilvoorde