De stad Vilvoorde besliste in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkring Harno vzw om tijdens de coronacrisis een medisch centrum op te richten. Dat centrum speelde een belangrijke rol in het verlichten van de stroom van patiënten naar de spoeddiensten.

Op 17 maart 2020 bouwde de stad in samenwerking met het AZ Jan Portaels en de huisartsenkring Harno vzw Het Bolwerk uit tot medisch centrum waar huisartsen uit de ruime regio werden ingeschakeld. De eerste opdracht bestond uit het onderzoeken van mogelijke coronapatiënten en enkel ernstige gevallen door te verwijzen naar de spoedafdelingen van de ziekenhuizen. Dit werd mogelijk door een verwijzing vanuit de huisarts en later ook op afspraak.

Sedert 5 mei wordt het medisch centrum in cc Het Bolwerk gebruikt als testcentrum in het kader van de Belgische exitstrategie. De nadruk ligt op het afnemen van testen bij patiënten die symptomen hebben enerzijds en het traceren en testen van hun contacten anderzijds. Hierdoor kunnen lokale uitbraken snel gedetecteerd en geïsoleerd worden.

Maar door de gefaseerde versoepelingen in de exitstrategie zullen ook openbare activiteiten steeds meer hernomen worden. Om de heropstart van het cultureel centrum Het Bolwerk te kunnen voorbereiden, is het medisch centrum vanaf dinsdag 23 juni verhuisd naar de lokalen van onze voormalige spoedafdeling.

Sedert gisteren worden hier enkel nog COVID19-testen afgenomen van patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen in het kader van de test en trace exitstrategie.

De organisatie is mogelijk door een samenwerking tussen de huisartsenkringen Harno vzw en Zhorg vzw, AZ Jan Portaels, stad Vilvoorde en alle gemeentelijke overheden uit het zorggebied.

Het medisch centrum staat LOS van de preoperatieve screening op spoed.