Met de nieuwe hybride operatiezaal slaat AZ Jan Portaels de weg van de toekomst in waarbij hoogtechnologische beeldvorming en een volledig uitgeruste moderne operatiezaal in één ruimte gecombineerd worden.

Met de hybride operatiezaal combineren we een perfect steriele omgeving waarbij we met zeer nauwkeurige beeldvorming procedures kunnen uitvoeren terwijl klassieke chirurgie en endovasculaire procedures zo nodig tegelijkertijd kunnen gebeuren. De C-boog en de operatietafel vormen een eenheid die de vaatchirurg volledig steriel kan bedienen.

Bijzonder in dit Philips Azurion systeem is de aanwezigheid van de Flexarm. Deze boog is aan het plafond gemonteerd en kan letterlijk in alle richtingen draaien.

Door vooruitstrevende technologie is het mogelijk geworden om de stralingsdosis dusdanig te verminderen terwijl de beeldkwaliteit superieur blijft. Bovendien zijn er tal van nieuwe software toepassingen beschikbaar o.a. waarbij 3D-imaging mogelijk is en waarbij preoperatief gemaakte beeldvorming zoals een CT-scan gecombineerd kan worden met de medische beelden die tijdens de ingreep gemaakt worden. Dit laat toe om nog minder RX-stralen en minder contrastmiddelen te gebruiken en maakt het daarom nog veiliger voor zorgklanten en voor het hele operatieteam.

"De nieuwe hybride operatiezaal met het Philips Azurionsysteem met Flexarm zal ons in staat stellen om in een steriele operatiezaalomgeving uiterst nauwkeuring endovasculaire procedures uit te voeren en zullen wij er dus klaar voor zijn om in de toekomst wellicht meer toepassingen en nieuwe behandelmethodes te ontdekken en toe te passen." aldus Dr. Robijn, diensthoofd thorax- en vaatheelkunde.