Slaaponderzoek

Sinds 2011 kan u in het AZ Jan Portaels terecht voor slaaponderzoeken. In oktober 2015 gingen we van start op de vernieuwde stroke unit op de afdeling neurologie. 

We beschikken over twee slaapbedden in 2 separate, volledig uitgeruste kamers, gelokaliseerd op de afdeling neurologie (interne geneeskunde 3, op de 2de verdieping). De slaapeenheid is 7 dagen per week open.

Voor het slaaponderzoek zelf wordt u opgevangen door de verpleegkundigen van de eenheid neurologie.

Het uitlezen van de diagnostische polysomnografie gebeurt door de longartsen.

We beschikken over een multidisciplinair team dat in staat is een eventuele behandeling in te stellen: dit bestaat uit KNO artsen, een chirurg (gespecialiseerd in obesitaschirurgie), stomatologen, neurologen, psychiaters en er is samenwerking met de slaappsychologen van het UZ Brussel.

Voor het opstarten van een behandeling met CPAP bij de diagnose van slaapapneu is er een nauwe samenwerking met onze omliggende ziekenhuizen. Bij diagnose van een matig tot (zeer) ernstig obstructief slaapapneusyndroom wordt vaak op korte termijn een behandeling met CPAP opgestart, tenzij een andere behandeling met patiënt wordt besproken op de raadpleging.

Een alternatieve behandeling wordt door de pneumoloog in samenspraak met de artsen van het team en de patiënt voorgesteld. Hiervoor werken wij nauw samen met andere disciplines binnen ons ziekenhuis (neus-keel-oor, neurologie, endocrinologie en stomatologie)  en dit kan meerdere opties inhouden: aanpassen van levensstijl,  nader onderzoek dmv slaapendoscopie, een ODA of orodental appliance, chirurgie enzovoort. Dit wordt op maat van de patiënt en in samenspraak met de patiënt vastgelegd

Patiëntenbrochures