In het verlengde van de materniteit vind je ons verloskwartier. Hier bevinden zich drie ruime arbeids- en bevallingskamers. Iedere kamer beschikt over een relaxatiebad dat je kan helpen om de weeën op te vangen. Onze verstelbare verlosbedden geven je de mogelijkheid verschillende houdingen aan te nemen tijdens de arbeid en de bevalling. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van de zitbal of de jogamat. De vroedvrouw zal je hierbij bijstaan en ook je partner speelt natuurlijk een belangrijke ondersteunende rol. Je mag ook steeds je eigen muziek of sfeerverlichting meenemen om je wat meer thuis te voelen.

Verloop opname verloskamer
Bij opname zal de vroedvrouw van het verloskwartier jou installeren in de verloskamer waar jij je arbeid en bevalling zal doorbrengen. Klik op "praktische informatie"  hieronder voor meer informatie over de kostprijs van jouw verblijf.

Samen met de vroedvrouw ga je enkele vragen moeten beantwoorden die belangrijk zijn voor je verdere opvolging. Bloedresultaten of andere labo resultaten kan zij vinden via het computersysteem. Dit zorgt voor een vlotte overgang van de gegevens van de gynaecoloog naar de vroedvrouw zodat zij jou optimaal kan opvolgen. De vroedvrouw zal dan ook meteen eens luisteren naar de harttonen van je baby met de monitor die je wellicht nog kent van de monitor controles. Dit apparaat geeft ons een overzicht van de harttonen van je baby en de mogelijke contracties of harde buiken. Al onze monitors zijn verbonden met een centraal systeem. Hierdoor kunnen de vroedvrouwen en gynaecologen de harttonen van je baby ook volgen in hun bureau, een andere verloskamer of zelfs thuis! Zo kunnen wij je kindje optimaal observeren.

Indien nodig zal de vroedvrouw jou ook even onderzoeken om te kijken of je al wat ontsluiting hebt. Daarna neemt zij contact op met de gynaecoloog en legt ze uit hoe alles verder zal verlopen. Tijdens de arbeid zal zij regelmatig de harttonen van je baby beluisteren en kijken hoe ze het jou zo comfortabel mogelijk kan maken. De vroedvrouw kan je helpen om de pijn wat te verlichten. Misschien is een massage, de zitbal, jogamat, epidurale verdoving,… wel iets voor jou? Bespreek dit met de vroedvrouw.

Na de bevalling
Na de bevalling blijf je nog een tijdje in de verloskamer. Bezoekers zijn hier niet toegelaten, zo kunnen jullie nog even bekomen en genieten van elkaar. Als alles goed gaat, wordt de baby meteen na de geboorte op jouw buik gelegd. Dit huid-op-huidcontact helpt jouw baby om zich aan te passen en heeft tal van voordelen. Het bevordert de binding tussen jou en je kindje. Je baby ligt zo ook meteen in een ideale positie voor de opstart van de borstvoeding. Ook zijn temperatuur, hartslag en ademhaling zullen op deze manier beter geregeld zijn en hij zal minder huilen. Bij een keizersnede zal je partner deze rol op zich nemen tot jij weer beschikbaar bent. Na het knuffeluurtje zal de vroedvrouw de baby nakijken, wegen en meten. Daarna verhuizen jullie naar de materniteit waar jullie verder opgevolgd worden.

Je kan je wensen in verband met de bevalling steeds op voorhand bespreken tijdens de consultatie bij de vroedvrouw of de gynaecoloog. De vroedvrouw neemt uitgebreid de tijd om met jou te overlopen wanneer je naar het ziekenhuis moet komen en wat je precies moet meebrengen. Ben je onzeker of heb je hieromtrent een vraag? Ons vroedvrouwenteam staat 24u op 24 tot jouw beschikking. Bel ons dus gerust op het nummer 02/257 58 00. Wanneer je overdag binnenkomt mag je gewoon naar de vierde verdieping gaan. Daar kan je je aanmelden bij de vroedvrouw op de materniteit. Zij zal je verder helpen en de weg wijzen naar de verloskamer. Wanneer je ’s nachts binnenkomt mag je via spoed gaan. Zij zullen de vroedvrouwen op de materniteit verwittigen, waarna jij gewoon naar de vierde verdieping mag gaan.