De da Vinci robot wordt in het AZ Jan Portaels ingezet voor zogeheten robotgeassisteerde laparoscopische heelkunde, in specifieke indicaties. 
 

AZ Jan Portaels investeert verder in robotchirurgie

Naast de gloednieuwe hybride operatiezaal realiseerde het ziekenhuis met de komst van een nieuwe robot voor het operatiekwartier opnieuw een investering in hoogtechnologische apparatuur en middelen. Directie en bestuur wachten de bouw van het nieuwe ziekenhuis niet af en zetten ook in de huidige infrastructuur reeds volop in op vernieuwing, zorgtechnologie en innovatie.

Acht jaar geleden startte men binnen het ziekenhuis reeds met robotchirurgie. Uroloog dr. Erwin Denies getuigt: “In de urologische chirurgie is een operatierobot zoals de Da Vinci-robot niet meer weg te denken en de gouden standaard voor prostaatoperaties. Ook nier- en blaasoperaties voeren we steeds vaker uit met behulp van de robot. Doorheen de jaren hebben we met ons team dan ook een enorme expertise kunnen uitbouwen binnen het domein van robotchirurgie. Deze investering in een nieuwe versie van de robot laat ons toe om onze kennis en expertise nog verder uit te breiden. Onder andere door het gebruik van firefly® fluorescentie zijn bepaalde tumoren beter af te lijnen.” Ook de dienst NKO maakt gebruik van de robot voor transorale chirurgie van de tongbasis bijvoorbeeld.

Het ziekenhuis verving recent het Da Vinci Si-systeem door het nieuwe Xi-systeem dat aanzienlijk meer flexibiliteit en reikwijdte biedt dan de vorige versie. Hierdoor ontstaan niet alleen voor de urologen en NKO-artsen nog meer mogelijkheden en toepassingen, maar kunnen ook tal van andere medische disciplines de robot hanteren bij het uitvoeren van ingrepen. Zo worden voortaan ook robotische ingrepen uitgevoerd binnen de colorectale chirurgie en de gynaecologie. Daarnaast heeft deze nieuwere versie enkele extra snufjes zoals de Firefly waarbij de bloedvoorziening van organen kan geëvalueerd worden, en kan de Xi ook organen zoals de darm doornemen en dichtnieten (stapelen) wat voorheen dan met laparoscopisch instrumentarium uitgevoerd werd.

Dr. Demey, arts-specialist in de algemene en abdominale heelkunde, is alvast overtuigd van de voordelen die robotchirurgie heeft voor de patiënten: “Er is al langer wetenschappelijke evidentie voor handen dat kijkoperaties tal van voordelen bieden voor de patiënten. Dergelijke ingrepen hebben een kleinere impact op de patiënten waardoor ze minder pijn ervaren en sneller mobiel zijn na de ingreep. De hersteltijd wordt bijgevolg aanzienlijk ingekort.” Het hanteren van de robot tijdens ingrepen biedt bijkomende voordelen ten opzicht van een traditionele laparoscopie. Door het verminderen van de tractie op de buikspieren slaagt men er dankzij de robot in om de pijnbelasting voor de patiënt verder te reduceren. “Dankzij het zeer stabiele 3D-zicht en de flexibele instrumenten kunnen we ook meer complexe dissecties uitvoeren. De instrumenten zijn immers manoeuvreerbaar zoals een polsgewricht, een enorme troef in vergelijking met de gewone, rechte klemmen die bij een laparoscopie gebruikt worden. Door het gebruik van de robot zijn we eveneens in staat om de operatietafel waarop de patiënt zicht bevindt simultaan te laten bewegen met de robotarmen.” Binnen de dienst van dr. Demey zullen in hoofdzaak (oncologische) darmoperaties en complexe buikwandchirurgie voortaan middels de robot gebeuren.

Voorlopig is er enkel voor robot-ingrepen in het kader van prostaatoperaties een extra terugbetaling voorzien, en is de robot voor andere ingrepen vaak verlieslatend. “Om robotchirurgie vooralsnog toegankelijk en mogelijk te maken voor velen van onze zorgklanten, hebben we als artsen beslist samen de meerkost van de robot voor alle andere ingrepen te dragen door het investeringsfonds” besluit dr. Denies.