Onze materniteit bevindt zich op de vierde verdieping en beschikt over zowel een- als tweepersoonskamers. Alle kamers zijn voorzien van het nodige comfort: televisie, gratis internetverbinding, koelkast, babybad met verzorgingstafel en relaxzetel. De eenpersoonskamers en de meeste tweepersoonskamers zijn voorzien van een badkamer met eigen douche. Voor een eenpersoonskamer betaal je een supplement. Voor de kostprijs van je verblijf kan je via de knop
"indicatieve kostprijsberekening"  uitrekenen hoeveel dit voor jou zou betekenen.

De vroedvrouw
Ons vroedvrouwenteam bestaat uit een twintigtal vroedvrouwen die allemaal op de drie verschillende diensten werken: materniteit, verloskwartier en neonatologie. Zo kan het dus goed zijn dat de vroedvrouw die erbij was bij je bevalling jou en je baby de volgende dag komt verzorgen. Tijdens deze bewogen periode waar er al zoveel verandering is, is het fijn om dan een bekend gezicht te zien. In het AZ Jan Portaels vinden wij het belangrijk om zorg op maat te kunnen bieden, voor ons ben je geen nummer. Wij proberen ook zoveel mogelijk continuïteit in de zorg te creëren door samen te werken met andere vroedvrouwen buiten het ziekenhuis.

Borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor jouw kindje. Door borstvoeding te geven geef je je baby de best mogelijke start in het leven. De allereerste moedermelk, namelijk de colostrum, bevat essentiële bestanddelen voor je baby. Ze is volledig afgestemd op de behoeften, de groei, het afweersysteem en de omgeving van je baby. Het is belangrijk om je hier op voorhand goed over te informeren en je voor te bereiden. Dit kan tijdens een uitgebreid gesprek op consultatie bij de vroedvrouw. Het allerbelangrijkste is dat je zelf achter je keuze staat. Een blije mama zorgt immers voor een blije baby.

Op de verloskamer zal de vroedvrouw aan jou vragen of je kiest voor borst- of kunstvoeding. Heel wat mama’s zeggen op voorhand dat ze borstvoeding willen proberen, maar zijn bang dat dit niet zal lukken. Het is verkeerd om ervan uit te gaan dat dit zal mislukken, het is immers de natuur. Het geven van borstvoeding vraagt in het begin vaak wel wat oefening. Het is normaal dat dit de eerste dagen niet altijd super vlot verloopt. Zowel jij en je kindje moeten deze vaardigheid aanleren. Jouw lichaam is hiervoor gemaakt, dus geef het even de tijd! Denk maar eens dat jouw kindje ook niet vanaf dag één zal kunnen praten of kruipen. Het grote sleutelwoord tijdens de eerste dagen van de borstvoedingsperiode is geduld. Het vroedvrouwenteam zal jou met raad en daad bijstaan. Tijdens weekdagen is onze lactatiekundige ook aanwezig op de materniteit. Zij is een soort borstvoedingsspecialist die jou kan helpen wanneer het even moeilijk gaat.

Rooming-in
Tijdens een verblijf op een eenpersoonskamer is het mogelijk dat je partner blijft slapen. Er wordt dan een comfortabel plooibedje voorzien. We kunnen ook tegen een meerprijs zorgen voor een ontbijt of alle maaltijden gedurende de dag.

Bezoekuren
Voor de huidige bezoekregeling, klik hier.

Multidisciplinaire werking
De vroedvrouwen op de materniteit werken nauw samen met andere zorgverleners om jou en je baby zo goed mogelijk te verzorgen. Zo zal de kinderarts jouw baby uitgebreid komen nakijken binnen de eerste 24u na de geboorte. Zowel de gynaecoloog als de kinesist zie je iedere dag. Tijdens je verblijf zal er ook een medewerkster van Kind en Gezin langskomen om hun werking uit te leggen. Indien nodig staan de mensen van de sociale dienst, psycholoog, diabetoloog, seksuoloog,… ook steeds voor je klaar.

Kort ziekenhuis verblijf
Als alles goed verloopt blijf je na een gewone bevalling gemiddeld vier dagen in het ziekenhuis, de dag van de bevalling inbegrepen. Mama’s met een keizersnede blijven maximaal vier dagen. Sommige mama’s, waar alles super vlot verloopt, willen graag al wat eerder naar huis. Dit kan natuurlijk allemaal. We zorgen er dan voor dat jij en je baby thuis verder verzorgd worden.

Het is aangeraden om zelf tijdens de zwangerschap al op zoek te gaan naar een zelfstandige vroedvrouw waar jij je goed bij voelt. Het AZ Jan Portaels werkt samen met een aantal zelfstandige vroedvrouwen uit de regio, waardoor de kwalitatieve zorg thuis kan worden voortgezet. Je kan hier naar vragen tijdens je consultatie bij de vroedvrouw Zij helpt jou met plezier verder. 

Je vindt zelf ook een overzicht van alle zelfstandige vroedvrouwen op www.vroedvrouwen.be. Wanneer je dit toch nog niet hebt geregeld tijdens je zwangerschap, kan je dit bespreken met de vroedvrouwen van de materniteit. Zij zullen dan samen met jou, de gynaecoloog en de pediater bespreken of de gezondheidstoestand van jou en je baby het toelaat om het ziekenhuis vervroegd te verlaten. De vroedvrouw kan dan voor jou opvolging regelen voor thuis zodat je met een gerust hart kan vertrekken.