Op maandag 10 januari 2022, startten ingrijpende wegenwerken in de Stationlei. In een eerste fase breken ze de Stationlei op vanaf de Witherenstraat tot aan de rotonde aan het station. Tot de zomer sluit de Stationlei voor het verkeer.

Wat houden de werken in?

In de ondergrond plaatsen ze een gescheiden rioleringsstelsel van vier parallelle leidingen die afval- en regenwater apart opvangen en afvoeren. Hiervoor dient eerst de hele bovenbouw te worden opgebroken. Enkel aan de zijde van de pare huisnummers (kant park) blijft het fiets- en voetpad nog een paar maanden intact.

Na de rioleringswerken leggen ze de Stationlei opnieuw aan. De wegindeling wijzigt daarbij aanzienlijk. In het midden komen 2 afzonderlijke busbanen voor het openbaar vervoer. Aan de zijde van het zwembad (onpare huisnummers) komt een nieuw voetpad, een parkeerstrook en één rijstrook voor autoverkeer. Na de werken is gemotoriseerd verkeer namelijk nog enkel mogelijk in de richting van de kerk.

Tussen de busbanen en de woningen aan de zijde van het park leggen ze een ruim dubbelrichtingsfietspad en een comfortabel voetpad aan. Er komen oversteekplaatsen (zebrapaden) t.h.v. de Witherenstraat, de Leopoldstraat, de Van Helmontstraat en de rotonde aan het station.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Omdat ze de Stationlei van gevel tot gevel heraanleggen, is de werfzone niet toegankelijk voor verkeer. Ook bewoners kunnen met hun wagen niet passeren. Doorgang voor hulpdiensten wordt wel verzekerd.

Doorgaand verkeer volgt vanaf maandag 10 januari een omleiding en rijdt via de Schaarbeeklei, Machelenstraat, Vilvoordelaan, Woluwelaan en Luchthavenlaan. Deze route geldt in beide richtingen en is in voege tot de zomer.

Vanaf maandag 10 januari 2022 gelden volgende lokale verkeersmaatregelen:

•De Stationlei is onderbroken tussen de Witherenstraat en de rotonde van het Stationsplein.

•Tussen het Heldenplein en de Witherenstraat is de Stationlei toegankelijk voor plaatselijk verkeer.

•De rijrichting in de Witherenstraat wordt omgekeerd. Je rijdt van de Leuvensestraat naar de Stationlei.

•Ook de rijrichting in de Schapulierstraat keren we om. Je rijdt van de Leopoldstraat naar de Witherenstraat.

•De Leopoldstraat en de Van Helmontstraat worden doodlopend aan de Stationlei.

Handelaars en Horeca blijven voor iedereen vlot bereikbaar.

Meer informatie vind je op: www.vilvoorde.be/ringtrambus