Sinds 2011 kan u in het AZ Jan Portaels terecht voor een diagnostisch slaaponderzoek of polysomnografie . In oktober 2015 gingen we van start op de vernieuwde stroke unit op de afdeling neurologie. 

We beschikken over twee slaapbedden in 2 separate, volledig uitgeruste kamers, gelokaliseerd op de afdeling neurologie (interne geneeskunde 3, op de 2de verdieping). De slaapeenheid is 7 dagen per week open.

Een afspraak maken voor het slaaplabo is noodzakelijk en kan op het nummer 02 254 64 00.

Wij vragen u ten laatste om 17u30 aan de inschrijvingen aanwezig te zijn, de avond voor uw onderzoek. U dient niet nuchter te zijn.  

Voor het slaaponderzoek zelf wordt u opgevangen door de verpleegkundigen van de eenheid neurologie.

Het uitlezen van de diagnostische polysomnografie gebeurt door de longartsen. Het resultaat wordt opgestuurd naar de verwijzende arts. Gelieve deze te vermelden in de vragenlijst die u zal ontvangen.

We beschikken over een multidisciplinair team dat in staat is een eventuele behandeling in te stellen: dit bestaat uit KNO artsen, een chirurg (gespecialiseerd in obesitaschirurgie), stomatologen, neurologen, psychiaters. Voor bepaalde aandoeningen is er samenwerking met de slaappsychologen van het UZ Brussel.

Bij diagnose van een matig tot (zeer) ernstig obstructief slaapapneu syndroom wordt vaak op korte termijn een behandeling met CPAP voorgesteld. Voor het opstarten van een behandeling met CPAP is er een nauwe samenwerking met slaapcentra van onze omliggende ziekenhuizen.

Ook alternatieve behandelingen bij slaapapneu kunnen bekeken worden door de pneumoloog in samenspraak met de artsen van het team. Hiervoor werkt de dienst pneumologie nauw samen met andere disciplines binnen het ziekenhuis (neus-keel-oor, neurologie, endocrinologie en stomatologie) . Dit kan meerdere opties inhouden: aanpassen van levensstijl,  nader onderzoek dmv slaapendoscopie, een ODA of orodental appliance, chirurgie enzovoort. Dit wordt op maat van de patiënt en in samenspraak met de patiënt vastgelegd.

Artsen

Patiëntenbrochures