De afdeling nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming onderzoekt het functioneren van een of meerdere organen. Door toediening van een kleine hoeveelheid radioactieve stof en via een speciale camera (gammacamera of CT/SPECT-camera) maakt men afbeeldingen van de organen. Na analyse van de verspreiding van deze stof in een orgaan verkrijgt de arts belangrijke informatie en stelt hem zo in staat een diagnose te stellen en een aangepaste behandeling voor te stellen.

Opgelet!
Bij een (vermoedelijke) zwangerschap wordt het onderzoek niet uitgevoerd. Meld daarom steeds een (mogelijke) zwangerschap!

Voor de meeste onderzoeken mag u normaal eten, drinken en uw medicatie innemen. Bij het vastleggen van de afspraak zal u verwittigd worden indien u nuchter moet blijven.

Na het onderzoek mag u met de auto rijden. Er zijn geen allergische reacties. De toegediende stoffen zijn niet giftig noch slaapverwekkend. U mag nadien tevens uw normale werkzaamheden verderzetten. Het product verdwijnt op natuurlijke wijze, meestal via de urine. Veel drinken versnelt dit proces.
Op de dag van het onderzoek is het aangewezen baby’s niet langdurig te knuffelen. Bij borstvoeding dient u ons te verwittigen. Voor sommige onderzoeken wordt de borstvoeding beter kort onderbroken. 

Sinds mei 2013 kunnen patiënten bij de dienst Nucleaire Geneeskunde & Moleculaire Beeldvorming van het AZ Jan Portaels terecht voor een nieuwe vorm van medische beeldvorming op topniveau. De volledig vernieuwde afdeling ‐ die ondergebracht werd op een nieuwe locatie in het ziekenhuis – voldoet aan de meest recente voorschriften en mogelijkheden op het gebied van nucleaire geneeskunde. Zo werd geïnvesteerd in een revolutionair onderzoektoestel: de multimodale beeldvorming SPECT - CT, er kwam een nieuw medisch diensthoofd Dr. Declerck en de technische en medische ondersteuning van de dienst werd afgestemd in samenwerking met de St-Jan Kliniek Brussel.

Artsen

Coördinator Marc Ravoet
T 02 257 51 20
Locatie: Blok E, gelijkvloers